Hur gör du en footbag

Du kan göra en footbag, hacky sack eller basse på olika sätt. Det vanligaste är att använda nål och tråd för att sy i hop paneler beroende på användningsområdet för din footbag, sticka en hacky sack eller klippa cykeldäck för en basse.

Material till footbags

Du kan sy i hop olika tyger (naturläder eller syntetiska läder, suede (mocca, läder), poly-fleece (konstfibertyg), vinyl med olika detaljer. En gammal läderjacka kan bli en bra utgångspunkt för din egen speciella footbag.

Använd bra nål och tråd och hitta en mall för antal hexagoner som blir paneler och fyllmaterial som du vill ha. Fyllmaterialet kan vara små plastkulor, metallkulor/pellets, sand och små stenar, av varierande tyngd och storlek.

Val av material betyder mycket för hållbarheten, om du spelar utomhus i olika väder på grus, asfalt eller betong.

Gör ett mönster med hexagoner och sy i hop. Följ instruktionerna i videorna under.

Sticka din egen hacky sack

Det går utmärkt att sticka en hacky sack. Med rätt teknik kan du göra bra grejer.  Råmaterialet kan vara standard rayon, viskosrayon, bomull, ull, lin eller konstfiber. Fyll med plastkulor, bönor, ris, sand eller metallpellets. Sticka som beskrivet i videorna under.

En stickad hacky sack är möjligtvis inget bra utomhus på betong eller asfalt, men fungerar bra inomhus. Men du kanske hittar någon bra robust stickad hacky sack som kan användas utomhus under tuffa skandinaviska väderförhållanden.

Hållbarhet

Hur du spelar, fyllmaterialet och själva påverkar din footbags livslängd. Jag har spelat en footbag som har hållit flera år, vi har spelat på asfalt under lunchrasten 15-20 minuterpass utomhus så att säga hela året, kanske 150 – 180 speldagar per år.

Den här footbagen (bilden ovan) med 14 paneler i mocca och med plastkulor har jag spelat med utomhus och inomhus de senaste 5 åren. Det har blivit många kickar – och den har hållit sig bra. Beroende på din spelstil så kan det vara så att den endast håller några månader eller några år. Med ett annat fyllmaterial (till exempel sand, metallkulor etc.) så hade inte samma footbag hållit så länge …

Videor för hur du gör din footbag, hacky sack och basse

Bra introduktionsvideo för dig som vill våga dig på att göra en egen unik footbag eller hacky sack. Skicka oss gärna en bild eller varför inte en vide på just hur du gör din footbag! Det vore toppen!